На сайті:

На сайті один гість та відсутні користувачі

Методична студія учителів хімії

27.08.20

25 серпня 2020 року в рамках обласної науково-практичної конференції відбулось засідання методичної студії працівників органів управління освітою, які відповідають за організацію методичної роботи з учителями хімії, представників ОТГ та закладів освіти обласного підпорядкування, керівників методичних об’єднань учителів хімії. Методична студія працювала над проблемою реалізації компетентнісного та діяльнісного підходів до вивчення хімії в умовах очно-дистанційного навчання. Спілкування проходило у дистанційному форматі з використанням електронного сервісу Google Meet. Всього у роботі студії взяло участь 56 педагогічних працівників. Модератором виступила Сенюк Надія Михайлівна, методист лабораторії природничо-математичних дисциплін ОІППО.
Учасники засідання обговорили нормативно-правові документи Міністерства освіти і науки України щодо особливостей організації освітнього процесу та викладання хімії в закладах освіти у 2020/2021 навчальному році, окреслили основні напрями діяльності вчителів щодо організації освітньої діяльності в умовах адаптивного карантину; визначення стратегій і тактик навчання хімії в контексті компетентнісного та діяльнісного підходів до організації освітнього процесу в умовах дистанційного навчання і на основі аналізу участі у міжнародному моніторингу PISA; визначення шляхів реалізації Концепції розвитку природничо-математичної освіти (STEM-освіти); узгодження напрямків методичної роботи щодо забезпечення ефективного науково-методичного супроводу вивчення хімії в новому навчальному році.
Наталія Толоконнікова, кандидат біологічних наук, доцент кафедри теорії та методики навчання ІФОІППО ознайомила учасників студії з моделлю перевернутого класу як елементом дистанційного навчання.
«Перевернуте навчання» – це форма активного навчання, яка дозволяє «перевернути» звичний процес навчання таким чином: домашнім завданням для учнів є перегляд відповідних відеофрагментів із навчальним матеріалом наступного(!) уроку, учні самостійно проходять теоретичний матеріал.
Відео лекції часто розглядаються як ключовий компонент у «перевернутому» підході, вони створюються викладачем і розміщуються в Інтернеті.
Потім діти приходять на заняття, розв’язують задачі, виконуються практичні роботи, задають один одному запитання. При цьому використовується технологія інтерактивного навчання «навчаючи –вчусь», коли учень пояснює своєму товаришу матеріал, відповідає на його проблемні питання, допомагає вирішити проблему.
Олена Васильків, кандидат біологічних наук, доцент кафедри педагогіки та психології ІФОІППО розповіла про особливості застосування SMART-технологій на уроці хімії. Тобто про навчання самостійне, мотивоване, адаптоване, збагачене ресурсами із вбудованими технологіями. Коли учні сприймають інформацію швидше, беруть участь у групових дискусіях, виконують спільну роботу, проходять індивідуальну перевірку знань; встановлюється ефективний зворотній зв’язок у системі «вчитель – учень».
Використання технології SMART в навчальному процесі надає можливість досягти позитивних результатів:
• збільшення об’єму зорової інформації, що суттєво підвищує якість та ефективність викладання;
• можливості SMART залучають учнів до активної діяльності, активізують їхній творчий потенціал;
• яскравість комп'ютерної графіки дозволяє розвивати наочнообразне мислення;
• реалізується можливість опрацювання великої кількості інформації;
• створюються умови для індивідуальної дослідницької роботи з комп'ютерними моделями, в ході якої вони можуть самостійно ставити експерименти, швидко перевіряти свої гіпотези, встановлювати закономірності.

Також відбулося онлайнове обговорення актуальних методичних питань з учасниками методичної студії; про підсумки проведення конкурсу «Учитель року – 2020» у номінації «Хімія»; компетентнісний підхід у завданнях зовнішнього незалежного оцінювання з хімії у 2019-2020 н. р.
В ході засідання модератором надавались відповіді на питання, які задавались учасниками в чаті.
Після завершення зустрічі всі учасники отримали на свої електронки методичні матеріали на допомогу в роботі.

Додати коментар

Захисний код
Оновити