На сайті:

На сайті 70 гостей та відсутні користувачі

«Мистецько-педагогічний талант Марійки Підгірянки і НУШ»

26.04.21

Під такою назвою, відповідно до річного плану роботи Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, 20 квітня цього року у режимі онлайн відбулося засідання обласної творчої групи вчителів української мови та літератури, яка працює над проблемою «Літературне краєзнавство». Модераторкою заходу виступила Марія Федунь, докторка філологічних наук, професорка кафедри педагогіки та психології ІФОІППО, лауреатка премії ім. Марійки Підгірянки.
Метою заходу було передбачено наступне: привернути увагу широкої педагогічної громадськості до родинної педагогіки, дитиноцентризму та інших проблем, зафіксованих у творчій спадщині Марійки Підгірянки; розширити спектр інформації про письменницю-педагогиню; обговорити тематику її поезій та методику проведення уроків у НУШ на засадах педагогічного набутку педагогині-галичанки. Завдання розширеного засідання охоплювало такі складові: донести до учасників зустрічі ідею про нагальну потребу презентації в освітньому просторі педагогічних засад Марійки Підгірянки; збагатити слухачів інформацією про землячку-педагогиню; узагальнити та систематизувати відоме про методику проведення уроків у НУШ на засадах дитиноцентризму; проаналізувати невідомі наукові розвідки про письменницю, виголошені науковцями-земляками; презентувати музейні надбання, присвячені Марійці Підгірянці.
«Благословенне будь, моє Село! Ослави Білі – мила батьківщино, мого дитинства чисте джерело…» (Марійка Підгірянка), – під таким девізом відбулася віртуальна презентація Білоославського ліцею імені Марійки Підгірянки Делятинської селищної ради та експозицій Білоославського Музею Марійки Підгірянки. Активну участь у роботі взяли Василь Левицький, завідувач Музею, лауреат премії ім. Марійки Підгірянки, та Степан Івасюк, директор вказаного ЗЗСО.
Увімкнення з міста Тлумач принесло повідомлення про невідомий досі виступ професора Любові Кіліченко на урочистостях, присвячених 110-ій річниці від дня народження Марійки Підгірянки. Про нього повела мову Марія Посацька, учитель української мови та літератури, старший учитель Тлумацького ліцею №1.
Учасники засідання змогли віртуально побувати у кімнаті-музеї письменниці й педагогині, яка знаходиться у Тлумацькій дитячій бібліотеці (відповідальна за презентацію Віра Присяжнюк). Про Премію імені Марійки Підгірянки (з минулого й перспектив) вів мову під час онлайн зв’язку Михайло Січка, заступник голови ОО ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка.
Літературні та педагогічні діалоги дали змогу розкрити такі проблеми: життя й педагогічна діяльність Марійки Підгірянки (Марії з Лєнертів Домбровської) на теренах Австрії (доповідачка Марія Федунь), ціннісні орієнтири творчої спадщини Марійки Підгірянки у сучасній початковій школі (Світлана Сміх, методистка, старша викладачка кафедри педагогіки та психології ІФОІППО), громадсько-політична та педагогічна діяльність Марійки Підгірянки (Галина Гафійчук, старша викладачка кафедри теорії та методики навчання ОІППО). З цікавістю присутні вислухали виступ на тему: «Педагогічний набуток Марійки Підгірянки і НУШ. Англомовне озвучення діяльності та переклад її творів англійською мовою» (Світлана Лютак, учитель ліцею № 21 Івано-Франківської міської ради). Під час роботи до розмови долучалися й педагоги області (через дописи у чаті та відеозв’язок), зокрема освітяни Уторопського ліцею Яблунівської селищної ради Косівського району Івано-Франківської області.
Звучали поетичні рядки та музичні твори на слова Марійки Підгірянки. Всього у роботі заходу взяли участь 63 учасника.
Щира дяка шанувальникам мистецько-педагогічного доробку Марійки Підгірянки (Марії Лєнерт-Домбровської), – усім, хто долучився до нашої роботи.

Додати коментар

Захисний код
Оновити