На сайті:

На сайті 77 гостей та відсутні користувачі

Обласна науково-практична веб-конференція “Актуальні питання розвитку STEM- освіти у навчанні математики”

21.05.21

asreretetetВідповідно до річного плану роботи Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти у співпраці з лабораторією інноваційного навчання кафедри математики та інформатики і методики навчання Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника і Державної наукової установи “Інститут модернізації змісту освіти” 20 травня 2021 року було проведено веб-конференції “Актуальні питання розвитку STEM-освіти у навчанні математики”.

Конференцію було проведена з використанням електронного сервісу Google Meet і паралельно з трансляцією на YouTube каналі. Участь в заході взяло 182 учасники з Івано-Франківської області та з інших регіонів України.

На конференцію було розглянуто та обговорено наступні питання:

  1. 1.Проблеми та тенденції впровадження напрямів STEM-освіти в умовах НУШ.
  2. 2.Проектна та дослідницька діяльність при вивченні математики як інструмент впровадження STEM-освіти.
  3. 3.Формування ключових компетентностей при вивченні математики в умовах дистанційного навчання.
  4. 4.Неперервна освіта вчителя та підвищення педагогічної майстерності як умова ефективного використання інноваційних технологій.

Навички критичного мислення та глибокі наукові знання отримані в результаті навчання за STEM - технологією, дозволяють дитині вирости новатором – «двигуном розвитку людства». Впровадження STEM - освіти це інноваційний шлях у вивченні математики, що сприяє розвитку ключових компетентностей. Це питання висвітила у виступі:  «STEMатематика в освітньому процесі» Василашко Ірина Павлівна, завідувачка сектору інноваційних форм та методів діяльності педагогічних працівників відділу STEM-освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України, автор підручників, навчальних посібників

Методологія STEM-навчання сприяє переходу від передавання системи знань від учителя до учня до самостійного конструювання учнем особистої системи знань у навчальному процесі на основі дослідницьких підходів у навчанні. Досвідом роботи щодо впровадження інноваційного освітнього проєкту «Я – дослідник» у навчальний процес з математики поділилася Мініна Наталія Сергіївна, вчителька математики ліцею «Престиж» м. Києва.

Про необхідність поєднувати в освітньому процесі різні предмети, показувати учням їх практичну направленість, розглядаючи практико-орієнтовані завдання, говорять вже давно. Міжнародне дослідження якості освітиPISA показує,що якщо молода людина вже на виході зі школи буде володіти актуальним запасом практичних знань з урахуванням всіх сучасних комп'ютерних технологій та навичками пошуку інформації, то можна очікувати, що вона принесе користь не тільки самій собі, а й державі. Тому одним із STEM-елементів навчання математики є практико-орієнтовані та прикладні завдання.

У виступі співробітника Інституту педагогіки НАПН України, кандидата педагогічних наук, автора посібників Васильєвої Дарини Володимирівни «Завдання з математики за технологією PISA як засіб впровадження STEM-освіти» були розкриті підходи до впровадження STEM-освіти на уроках математики.

Як керувати формуванням та розвитком STEM-мислення учнів при вивченні математики засобами ЕОР «Мультимедійного контенту розповіла у своєму виступі головна редакторка видавництва «Країна Мрій», «KM MEDIA» «KM MEDIA ED Profi Роєва Тетяна Григорівна.

Учасники конференції з зацікавленням слухали ці виступи, задавали питання у чаті, обговорювали висвітлені питання.

Завдання учителів сьогодні - організувати навчальний процес так, щоб надати можливість учням здобути необхідні навички, які зроблять школярів конкурентоздатними на ринку праці, використати набуті знання та уміння у дорослому житті. Усе більше освітян спираються на STEM, адже особливості такого підходу можуть справді вирішити чимало завдань. Досвідом використання STEM-освіти у навчальному закладі поділилася у своєму виступі: «Математика як інструмент мислення» - Пасічна Ганна Миколаївна, вчитель-методист, директор Коломийського ліцею №9 Коломийської міської ради.

Як використовувати «Елементи STEM-на уроках математики» розповіла у учасникам конференції Лугова Світлана Іванівна вчитель Комунального закладу позашкільної освіти «Центр освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради», вчитель ліцею №6 ім. І.Ревчука Івано-Франківської міської ради.

З найбільш поширених засобів для здійснення STEM-навчання у початковій школі є конструктори, робото-технічні системи, моделі, вимірювальні комплекси та датчики, лабораторні прилади, електронні пристрої. Як використовуються ресурси STEM лабораторії на уроках, які знання з математики у початковій школі необхідні учням, поділився у своєму виступі «Математика в початковій робототехніці Lego Education WeDo2.0»\, що необхідно знати вчителю математику базової школи Янкощук Василь Дмитрович, вчитель Коломийського ліцею №4 Коломийської міської ради

Проектну та дослідницьку діяльність як інструмент упровадження STEM-освіти висвітила у своєму виступі: Починок Марія Дмитрівна, вчитель-методист, директор Комунального закладу позашкільної освіти «Центр освітніх інновацій» Івано-Франківської міської ради.

Мейкер-простір, або мейкер-спейс (англ. Maker Space – простір для мейкера) – це творчий простір людини, де вона розвиває власні здібності, виявляє обдарованість або талант у специфічній діяльності, реалізує свій творчий потенціал, спілкується з однодумцями, випробує власні можливості й відтворює свої задуми в діяльності. Саме під час роботи дітей у мейкер-просторі «народжуються» ідеї нових проектів, які реалізуються у STEM-проекті або під час STEM-уроку.

Досвідом роботи щодо створення Мейкер-простору на уроці математики як елементу проектної і дослідницької діяльності в STEM-освіті поділилась, Добровольска Лариса Вікторівна, вчитель Тлумацького ліцею № 2 Тлумацької міської ради Івано-Франківської області.

Використання STEM-освіти у навчальному процесі сприяє тому, що освітній процес стає більш гнучким, оскільки враховуються індивідуальні освітні потреби кожного, створюються сприятливі умови для навчання. АкронімSTEM слугує для позначення науки (Science), технології (Technology), інженерного проектування (Engineering) та математики (Mathematics), але з часом, американські вчені прийшли до висновку, що для того, щоб виховати креативну особистість, людину, яку буде здатна приймати нестандартні, творчі рішення, необхідно включити в освіту ще один компонент - Arts-дисципліни, мистецтво, тому акронім змінився на STEAM - наука (Science), технології(Technology), проектування (Engineering), мистецтво (Arts) і математика (Mathematics).

Використанням у навчальному процесі при проведенні STEAM-занятьTinkercad –платформи поділились у своєму виступі Власій Олеся Орестівна, доцент Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Степанченко Леся Петрівна, вчитель Угорницького ліцею Івано-Франківської міської ради.

Одним із пріоритетних напрямів модернізації методичної підготовки майбутніх вчителів математики є впровадження в освітній процес педагогічного закладу вищої освіти інноваційних навчальних технологій. Особливостями організації та проведення педагогічної практики студентів спеціальності "Середня освіта (Математика)" в умовах дистанційного навчання висвітила у своєму виступі Кульчицька Наталія Володимирівна, доцент Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Учасники конференції відмітили, що впровадження STEM – освіти під час навчання математики позитивно впливає на результати навчальної діяльності учнів, формує навички самостійної діяльності, розвиває креативність, підвищує інтерес до предмету та  

Отже, за STEM-освітою – майбутнє, вона робить навчання цікавим та творчим, а випускнику закладу освіти допомагає реалізуватися в майбутньому, в соціумі, в подальшому житті.

Учасники веб-конференції мали змогу поспілкуватися зі спікерами, активно обговорювали питання висвітлені на веб –конференції, відмітили високий рівень впровадження STEM-освіти у навчальний процес з математики в Івано-Франківський області, зацікавились матеріалами представленими на конференції.

asreretetet

asreretetet1

asreretetet2

asreretetet4

asreretetet6

asreretetet7

asreretetet8

asreretetet9

Додати коментар

Захисний код
Оновити