На сайті:

На сайті 140 гостей та відсутні користувачі

Стефаниківські літературні читання

27.05.21

Screenshot 6821 травня цього року, відповідно до річного плану роботи Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, у режимі онлайн відбулося засідання обласної творчої групи вчителів української мови та літератури, яка працює над проблемою «Літературне краєзнавство», за темою «Ювілейні (до 150-річчя від дня народження) Стефаниківські літературні читання «Я свою душу пустив у душу народу» (Василь Стефаник)». Модераторкою заходу виступила Марія Федунь, докторка філологічних наук, професорка кафедри педагогіки та психології ІФОІППО.

Метою заходу було передбачено наступне: привернути вкотре увагу педагогічної громадськості до творів Василя Стефаника; розширити спектр інформації про письменника-земляка; обговорити інформаційну та емоційну насиченість його текстів, методику використання їх на уроках у ЗЗСО; виховувати у здобувачів освіти зацікавленість набутком письменника-галичанина. Завдання розширеного засідання охоплювало такі складові: донести до учасників засідання ідею про нагальну потребу пошанування письменника та використання в освітньому просторі художніх текстів Василя Стефаника; збагатити слухачів інформацією про письменника-земляка; узагальнити, систематизувати відоме про методику використання художніх текстів В. Стефаника у ЗЗСО; проаналізувати наукові розвідки про письменника; презентувати бібліотечні надбання, присвячені Василеві Стефанику. Серед форм роботи, звичайно, переважали літературні читання, однак були й інформаційні повідомлення, літературні та методичні діалоги, презентація бібліотечних експозицій тощо.

Літературно-музичне вітання пролунало з уст Іванна Курч, учениці 10-го класу, вихованки Марти Данищук, учительки української мови та літератури, учительки вищої категорії, старшого учителя Рожнятівського ліцею Рожнятівської ОТГ.

У роботі засідання взяла участь Світлана Джоголик, головна бібліотекарка відділу краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. Франка, яка не лише озвучила виступ на тему «Василь Стефаник у дослідженнях прикарпатських науковців: підбірка з фондів ОУНБ імені І. Франка», але й запропонувала презентацію з цієї проблеми.

Під час увімкнення з Новицького ліцею Новицької сільської ради Калуського району, яке вела Наталія Головчак, учителька української мови та літератури, учителька вищої категорії, учитель-методист, учні 10-А класу цього закладу Микола Дутчин та Анжела Шулик прочитали новелу Василя Стефаника «Сон». Добірка літературно-критичних роздумів стосовно творів Василя Стефаника прозвучала через медійну презентацію з уст Марії Футько, Анастасії Клюсик, Ірини Киричок, Владислава Жолоба та Андріани Кузьмин, учнів Коломийського ліцею №2, яких навчає учителька української мови та літератури, учителька вищої категорії, учитель-методист Анеля Ремша.

Цікаво вписалися в роботу гуртківці Ганьківського ліцею Заболотівської селищної ради Коломийського району Вероніка Джоголик (прочитала твір Василя Стефаника «Новина») й Ангеліна Музичко (Василь Стефаник. «Камінний хрест»), з якими працює Леся Гаврилюк, керівниця гуртка ОДЦТКУМ, яка коротко ознайомила з віхами життя нашого письменника.

Новелу Василя Стефаника «Вона – земля» донесла до слухачів Христина Гафійчук, студентка ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет», лавреатка стипендії Президента України (2021). А новелу «Санчата» Василя Стефаника українською та у власному перекладі англійською мовою озвучила Світлана Лютак, учителька англійської мови, учителька вищої категорії ліцею №21 Івано-Франківської міської ради.

Прикметно, що педагоги (зокрема, Наталія Головчак) закцентували увагу на потребі вивчення творів Василя Стефаника у контексті західноукраїнської, зосібно, та всеукраїнської, заголом, новелістики; повели мову про образ В. Стефаника у нашій літературі та напрямки досліджень у стефаникознавстві (Наталія Чорнокожа, учителька української мови та літератури, учителька вищої категорії, учитель-методист Коломийського ліцею №8) тощо. Нагальною нині є потреба використовувати коментоване читання під час вивчення творчості письменника, популяризувати його доробок іншими мовами, широко звертатися до набутку науковців-краян, комплексно вивчати мемуаристику з акцентом на стефаникознавстві, про що повела мову М. Федунь. Під час літературних і методичних діалогів також виступила Галина Гафійчук, старша викладачка кафедри теорії та методики навчання ІФОІППО.

Щира дяка шанувальникам таланту Василя Стефаника, – усім, хто долучився до нашої роботи.

Screenshot 94

Screenshot 86

Screenshot 74

Screenshot 71

Screenshot 71

Screenshot 68


Додати коментар

Захисний код
Оновити