На сайті:

На сайті 107 гостей та відсутні користувачі

Методичні студії учителів-словесників

18.08.21

fgfgrgf11218 серпня 2021 року в рамках обласної науково-практичної конференції проведено методичні студії керівників методичних об’єднань учителів української мови і літератури, зарубіжної літератури та мов національних меншин.

Працювали над проблемою формування і розвитку ключових компонентів професійної компетентності вчителя-словесника в умовах нового формату освітньої діяльності. Мали за метудати цілісне уявлення про організацію освітньої діяльності на уроках словесності у 2021/2022 н. р. та особливості впровадження НУШ на рівні базової середньої освіти.

Заходи проведено у дистанційному форматі з використанням електронного сервісу GoogleMeet. У роботі методичної студії керівників методичних об’єднань учителів української мови і літератури взяли участь 97 учасників, зарубіжної літератури та мов національних меншин – 61.

Модераторами студій виступили завідувачка лабораторії суспільно-філологічних дисциплін ІФОІППО Уманців Наталія Степанівна, методистки Худецька Світлана Олексіївна, Козленко Ярослава Василівна.

В ході роботи опрацьовано нормативні документи, визначено актуальні напрями та сформульовано завдання для реалізації змісту предметів освітньої галузі «Мови і літератури» в основній та старшій школі у 2021/2022 н. р., ознайомлено з видами електронного освітнього контенту ВШО та можливостями його використання в освітньому процесі. Модератори звернули увагу на особливості впровадження НУШ на рівні базової середньої освіти, ознайомили словесників зі структурою та змістом модельних програм мовно-літературної освітньої галузі, за якими в цьому навчальному році здійснюватимуть навчання пілотні заклади. Педагогам рекомендовано опрацювати «Методичні рекомендації щодо особливостей освітнього процесу у першому (адаптивному) циклі у 5 класах закладів ЗЗСО за Державним стандартом базової середньої освіти в умовах реалізації концепції ″Нова українська школа″» та апробувати на заняттях української мови і літератури, зарубіжної літератури інструменти формувального оцінювання (Додаток 1. Орієнтовний перелік інструментів формувального оцінювання).

У роботі студій взяли участь працівники кафедри теорії та методики навчання ІФОІППО. «Сучасні тенденції мовно-літературного розвитку здобувачів освіти» – тема виступу докторки педагогічних наук, завідувачки кафедри Островської Галини Олександрівни. Про діяльнісний компонент уроку словесності йшлося у виступі кандидатки педагогічних наук, викладачки кафедри Скоморовської Наталії Богданівни.

Учасники та організатори обговорили питанняу досконалення та розвитку професійної компетентності учителя-словесника для забезпечення діяльнісного підходу та практичної спрямованості навчання в умовах сучасного освітнього простору.

Доречним для нинішнього дня було поетичне вітання Наталії Уманців для учасників заходу.

Причаїлися дні понад вечір,

Прохолодні світанки тремтять,

Тож насправді надворі вже серпень –

Дні летять, так невпинно летять.

Вже минув Маковей, завтра Спаса,

Серпень щедрий на світлі свята…

Хай Вам, друзі, в цім році все вдасться,

Хай щастить Вам на ціле життя…

Серпень вересню двері відчинить,

Пролунає скрізь Перший дзвінок…

Хай земля опережеться миром,

Хай Господь береже кожен крок

Всіх, хто край свій боронить щоднини,

Хто рятує людей від біди…

Дорога освітянська родино,

В добрий час нам. З роси і з води…

fgfgrgf112

fgfgrgf1133

 

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити