На сайті:

На сайті один гість та відсутні користувачі

Серпневі студії керівників методичних об’єднань, педагогічних працівників, відповідальних за навчання предметів освітньої галузі «Суспільствознавство»

25.08.21

drrt1120 серпня 2021 р. в онлайн-форматі відбулися серпневі студії керівників методичних об’єднань, педагогічних працівників, відповідальних за навчання предметів освітньої галузі «Суспільствознавство» з теми «Компетентнісно орієнтоване навчання історії та суспільствознавчих предметів у закладах загальної середньої освіти». Захід організували Світлана Бондаренко і Валерій Островський, методисти лабораторії суспільно-філологічних дисциплін Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Мета студій – охарактеризувати найважливіші нормативно-правові документи, що регламентують зміни в системі освіти України, ознайомити педагогічних працівників із методиками компетентнісно орієнтованого навчання предметів освітньої галузі «Суспільствознавство», удосконалити відповідні професійні компетентності.

Студії тривали у вигляді тематичних виступів та відповідей на запитання, що їх ставили учасники під час попередньої реєстрації.

Тематичні виступи виголосили: Любов Шелемей, магістерка права, проректорка з науково-методичної роботи та моніторингу якості освіти, викладачка кафедри теорії та методики навчання ІФОІППО («Про впровадження інноваційного освітнього проєкту всеукраїнського рівня за темою “Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення для закладів загальної середньої освіти в умовах реалізації Державного стандарту базової середньої освіти”»). Окреслила процес підготовки вчителів та напрямками діяльності Івано-Франківського ОІППО у наданні підтримки педагогічним колективам у нових реаліях.

Галина Гафійчук, викладачка кафедри теорії та методики навчання ІФОІППО у своєму виступі «Медіаосвіта як засіб формування ключових компетентностей учнівства» наголосила, що наскрізними в усіх ключових компетентностях є вміння розрізняти факти та їх інтерпретація, розпізнавати спроби маніпулювання даними, використовуючи різноманітні ресурси і способи оцінювання якості доказів, надійності джерел і достовірності інформації.

Христина Дуда, викладачка кафедри теорії та методики навчання ІФОІППО («Дискусія деліберації на уроках правознавства та громадянської освіти»). Демократією майбутнього називають деліберацію, котрій притаманні соціальна емпатія, увага до позиції меншості, пошук консенсусу. Засади деліберації активно використовуються зараз в різних країнах у сфері громадянської освіти і вони реалізуються через різноманітні форми і технології навчання, однією з них є «Дискусія деліберації».

Тези-відповіді на запитання підготували й озвучили: Світлана Бондаренко («Основні підходи до навчання правознавства та громадянської освіти в 2021/2022 навчальному році»). Розглядались концептуальні питання підготовки педагогічних кадрів до вивчення предметів правознавство, громадянська освіта, варіативних громадянознавчих курсів та демократизації навчальго процесу у закладах освіти.

Валерій Островський («Особливості навчання історії в школі у 2021/2022 навчальному році» і «Навчання історії на платформі “Всеукраїнська школа онлайн”»). Особливе зацікавлення викликало питання впровадження НУШ на рівні базової середньої школи. В. Островський ознайомив із структурою та змістом модельних програм з історії, можливостями вибору, які з’являються у вчительства та наголосив на відповідальності особистого та колективного вибору.

В роботі студій взяли участь 67 педагогічних працівників. Усі активно спілкувалися за допомогою засобів додатка Google Meet. У підсумковій дискусії розставлено акценти на особливостях компетентнісно орієнтовного навчання предметів освітньої галузі «Суспільствознавство» в умовах підготовки до реалізації Державного стандарту базової середньої освіти.

drrt11

drrt12

drrt13

drrt14

Додати коментар

Захисний код
Оновити