На сайті:

На сайті 155 гостей та відсутні користувачі

Забезпечення компетентнісного, діяльнісного і трансдисциплінарного підходів у викладанні природознавства

22.10.21

wrgm3Таку проблему вирішували лабораторія природничо-математичних дисциплін Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та учителі природничих дисциплін – учасники вебінару 20 жовтня.

Мета заходу: налагодження взаємодії між учителями природничих дисциплін області та ОІППО   щодо методичного супроводу   реалізації Концепції «Нова українська школа», Концепції розвитку природничо-математичної освіти (STEM-освіти).

Вебінар проходив у дистанційному форматі з використанням електронного сервісу Google Meet та You Tube.   У роботі семінару взяли участь 144 учасники.

В умовах реалізації концепції «Нова українська школа» компетентнісний та діяльнісний підходи до навчання покладено в основу реформування української школи. Щодо забезпечення даних підходів у викладанні природознавства зупинилась Олена Васильків, кандидат біологічних наук, доцент кафедри теорії та методики навчання ІФОІППО.

Актуальною проблемою для науки і практики, з огляду сучасних освітніх тенденцій, є формування компетентностей, світоглядних позицій та життєвих цінностей, ефективного засвоєння знань з використанням трансдисциплінарного підходу до навчання, що базується на практичному застосуванні наукових, математичних, технічних та інженерних знань і вмінь щодо подальшого використання їх у професійній діяльності. Про використання даного підходу у навчальному процесі розповіла Наталія Толоконнікова, кандидат біологічних наук, доцент кафедри теорії та методики навчання ІФОІППО.

А далі учителі-практики ділилися досвідом забезпеченнякомпетентнісного, діяльнісного і трансдисциплінарного підходів у викладанні природознавствата інтегрованого курсу «Пізнаємо природу». Це: Надія Лизунику читель Івано-Франківського ліцею №25 Івано-Франківської міської ради; Наталія Бобко, учитель Калуського ліцею №10 Калуської міської ради; Мар’яна Гушуляк, учитель Більшівцівського ліцею Більшівцівської селищної ради.

Світлана Подолюк, методист лабораторії природничо-математичних дисциплін ОІППО, обласний координатор Міжнародної природознавчої гри «Геліантус» розкрила  деякі аспекти організації даної гри, дату проведення якої перенесено на лютий 2022 року, а також про перспективи взаємодії лабораторії та учителів – предметників щодо методичного супроводу реалізації НУШ.

Учасники заходу мали змогу отримати відповіді на свої запитання від спікерів та окреслити основні напрями діяльності щодо реалізації Концепції розвитку природничої освіти в області.

Забезпечення компетентнісного та діяльнісного підходів у природничій освітній галузі (О. Васильків)

Забезпечення компетентісного, діяльнісного і трансдисциплінарного підходів у викладанні курсу «Пізнаємо природу»(Бобко Н.С.)

wrgm3

rewsf11

hjhu10

ddgdg14

drervn1

Додати коментар

Захисний код
Оновити