На сайті:

На сайті 115 гостей та відсутні користувачі

Серія групових онлайн-консультацій «Психологічні механізми та техніки самодопомоги і допомоги іншим у подоланні травматичного стресу» для працівників Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

16.05.22

 2Війна – потужна травма для кожного з нас. Під час війни важливо зберігати власні ресурси, щоб мати можливість підтримувати інших, розуміти специфіку та алгоритми роботи в кризовий період. Тому, Барабаш Ольгою Дмитрівною, проректором з наукової роботи кандидатом педагогічних наук, доцентом Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти було ініційовано проведення серії групових онлайн-консультацій «Психологічні механізми та техніки самодопомоги і допомоги іншим у подоланні травматичного стресу» для працівників інституту. На консультаціях обговорено питання координації роботи в кризовий час.

Групові консультації провели:

31.03.2022 року Людмила Підлипна, кандидат психологічних наук, доцент, психолог, гештальттерапевт, супервізор, тренер, арт-терапевт, директорка Івано-Франківського обласного навчально-методичного центру практичної психології і соціальної роботи. На консультації Л. Підлипна розповіла про специфіку роботи керівника в кризовий період. З допомогою практичних технік керівники підрозділів інституту працювали над пошуком внутрішніх опор, збереженням власних ресурсів, зміцненням життєстійкості, вмінням витримувати напругу, яка виникає в кризових ситуаціях, долати труднощі, вирішувати складні ситуації, для того, щоб бути опорою і підтримкою для працівників інституту.

6.04.2022 року Оксана Хомин, методистка Івано-Франківського обласного навчально-методичного центру практичної психології і соціальної роботи, психолог, тренерка провела консультацію, де розповіла про стрес, його форми і види, ознаки, вплив на психоемоційний стан, когнітивну сферу та поведінку людини. Працівники ОІППО мали можливість дослідити власні внутрішні опори, які допомагають стабілізуватися у кризових ситуаціях. Охарактеризувала копінг стратегії для дорослих і дітей, ознайомила з техніками самодопомоги і підтримки учасників освітнього процесу у подоланні травматичного стресу. Учасники отримали практичні навички зниження рівня стресу, зокрема, з використанням дихальних технік.

13.04 та 15.04.2022 року Наталія Глинянюк, старша викладачка кафедри педагогіки та психології ІФОІППО, магістр, психолог, тренерка дала відповіді на типові запитання педагогів щодо їх педагогічної діяльності в умовах війни. Запитання отримані в результаті опитування слухачів курсів ІФОІППО.  Н. Глинянюк наголосила на тому, що в гострому стресі не можна навмисно працювати з емоціями людини, потрібно сфокусувати увагу людини на теперішньому часі, валідизувати емоції, спонукати людей до активності.  При довготривалому та короткотривалому стресі люди відчувають безпомічність (неконтрольованість) і невідомість (непрогнозованість). Коли ми навмисно позбавляємо людину активності, то «інвалідизуємо» її. Важливо допомогти повернути людині її власну силу «я можу!». Також психологиня надала працівникам техніки позитивної самонастанови.

5.05.2022 року Тетяна Глуханюк, методистка Івано-Франківського обласного науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи, психолог, тренерка методом Піраміди логічних рівнів Роберта Дітлса допомогла працівникам інституту дати відповіді на найважливіші у житті питання. Учасники мали змогу порівняти свої стани до війни і на сьогоднішній день: Що я маю (оточення)? Що я роблю (поведінка)? Як я вибираю (здібності)? В що я вірю (переконання, цінності)? Хто я такий (ідентичність)? Для чого (моя місія)? Ці знання розкривають особливості власного мислення, а надалі сприятимуть вирішенню повсякденних особистісних та професійних труднощів.

12.05.2022 року Лілія Крикун, методистка Івано-Франківського обласного науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи, психолог, тренерка провела заняття з корекції рівня стресу для розвитку стійкої та гнучкої уваги, для зменшення активності мигдалеподібного тіла та активації префронтальної зони кори головного мозку. На основі моделі BASIC Ph (автор – Mooli Lahad, ізраїльський  психолог, травмотерапевт) працівники інституту практично опрацювали фізіологічний канал подолання стресу. Його основою є вплив на стан людини з допомогою зміни тонусу поперечносмугастих (скелетних) м’язів для зменшення напруги шляхом довільної релаксації. Також учасники освоїли метод довільної прогресивної нервово-м’язової релаксації розроблений американським лікарем Е. Джекобсоном, сканування тіла, обійми метелика, таємний тапінг та інші. Запропоновані вправи допомагають впоратися зі стресом тут і зараз, а систематичне повторення сприятиме автоматичному їх використанню в стресовій ситуації.

Всі отримані знання про психологічні механізми та техніки самодопомоги і допомоги іншим у подоланні травматичного стресу працівники інституту можуть використати для зміцнення власної стресостійкості, а також для допомоги педагогічним працівникам Івано-Франківської області в умовах війни.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити