На сайті:

На сайті 99 гостей та відсутні користувачі

ОСВІТА ПРИКАРПАТТЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

29.08.22

Screenshot 19Це не тільки назва серпневої конференції педагогічних працівників, а й основна ідея, яка згуртувала на початку навчального року.
Тому в обговоренні ключових питань взяли участь керівники органів управління освітою райдержадміністрацій, територіальних громад, представники Івано-Франківської обласної Асоціації працівників професійно-технічної освіти, ради директорів закладів фахової передвищої освіти Івано-Франківської області, працівники департаменту освіти і науки, Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.


Потрібну інформацію учасники зустрічі почерпнули з виступів доповідачів: Віктора Кімаковича, директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації – “Підсумки минулого навчального року та особливості організації освітнього процесу в 2022/2023 навчальному році”; Лілії Сачовської, начальниці відділу загальної середньої та дошкільної освіти департаменту освіти і науки облдержадмінстрації – “Організація освітнього процесу в умовах війни”; Івана Юрійчука, заступника голови Державної служби якості освіти України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації – “Ідея та Цифра: нові рішення для якості освіти”; Любові Шелемей, проректорки ІФОІППО – “Формуємо патріота – громадянина України” та інших.
Змістовим наповненням серпневої конференції стали проведені науково-педагогічними працівниками Івано-Франківського ОІППО 16–26 серпня 2022 року у форматі онлайн 29 методичних студій, у яких взяло участь 2 900 осіб. Кожна з них не лише дала настанови на новий навчальний рік, а й передбачала шляхи вирішення основних проблем навчально-виховного процесу.
Учасники методичних заходів ознайомились з інформацією про пріоритетні напрями освітньої діяльності у 2022/2023 навчальному році:
• створення безпечного освітнього середовища як першочергової необхідності у забезпеченні навчально-виховного процесу;
• продовження реформи загальної середньої освіти відповідно до Концепції «Нова українська школа»;
• упровадження у 5-х класах нового Державного стандарту базової середньої освіти, так як учні переходять на нову модель навчання;
• організація освітнього процесу після вимушеного переривання його звичного перебігу, викликаного спочатку тривалими карантинами, потім – військовою агресією російської федерації на території нашої держави;
• організація навчальної діяльності здобувачів освіти в умовах поєднання різних форм організації освітнього процесу.
Розглядались питання забезпечення якісної освіти в умовах воєнного стану; організації супроводу професійного розвитку педагога; викладання предметів у 2022/2023 навчальному році, нові підходи до проведення уроків; використання онлайн-сервісів тощо.
Наголошувалось на оцінюванні результатів навчання учнів у закладах загальної середньої освіти, що регулює чинне законодавство, а саме оцінювання здобувачів початкової освіти, учнів 5-х, 6–11-х класів. Ішлося про види оцінювання: формувальне, поточне (не поурочне) та підсумкове. При цьому заклади освіти мають право на свободу вибору форм, змісту та способів оцінювання.
Зважаючи на агресивні дії росії, найбільша увага приділялась реалізації Концепції національно-патріотичного виховання в системі освіти України. Особливої актуальності набуло здійснення підготовки учнівської, студентської молоді до Захисту України в період правового режиму воєнного стану. Метою навчального предмета «Захист України» визначене формування життєво необхідних знань, умінь і навичок щодо захисту Вітчизни та дій в умовах надзвичайних ситуацій.

Додати коментар

Захисний код
Оновити