На сайті:

На сайті 189 гостей та відсутні користувачі

Відбулася третя обласна учнівська наукова конференція з етнопедагогіки “УКРАЇНСЬКА ЕТНОПЕДАГОГІКА ТА НАРОДОЗНАВСТВО НА ТЕРЕНАХ ПРИКАРПАТТЯ: НАУКОВО-ОСВІТНІЙ ТА СОЦІОКУЛЬТУРНИЙ ВИМІРИ”

10.11.22

emblema4 листопада 2022 року в Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся науковий захід - третя обласна учнівська наукова конференція з етнопедагогіки у Івано-Франківській області.

Участь у конференції взяли 24 здобувачів освіти та 20 наукових керівників,  педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, гуртківці, слухачі   закладів позашкільної освіти, студенти І-ІІ курсів закладів фахової передвищої освіти або відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти Івано-Франківської, Рогатинської, Підмихайлівської, Долинської,  Галицької, Городенківської, Калуської, Пасічнянської,  Верховинської, Рожнятівської, Коломийської та Бурштинської територіальних громад Івано-Франківської області.

Науковий захід розпочався хвилиною мовчання за полеглими захисниками, Героями України та усіма українцями, які стали невинними жертвами неоголошеної війни.

На відкритті з вітальним словом до учасників наукової учнівської конференції звернулася проректор інституту Любов Шелемей, зазначивши на актуальності та важливості проведення такого заходу.

Учасники конференції працювали у чотирьох секціях :

1. Етнопедагогіка і народознавство, родинне виховання і сімейні духовні цінності – пріоритети сучасної школи. Українознавчий зміст сучасної шкільної освіти як засіб утвердження національної ідентичності юних українців та україночок.

2. Етнічні особливості побуту та культури етнографічних груп українців: бойків, гуцулів, лемків, ополян, покутян. Народні ремесла та промисли як частини нематеріальної культурної спадщини Прикарпаття.

3. Культурна спадщина та роль музеїв у збереженні та реконструкції нематеріальної культурної спадщини субетносів Прикарпаття.

4. Визначні постаті української етнопедагогіки, народної педагогіки українознавства, гуцульщинознавства та їх внесок у розвиток освіти, науки та культури на теренах Прикарпаття. Творчість та життєвий шлях відомих, невідомих жінок України та української діаспори.

Заявлені до наукового обговорення теми засвідчили значний науковий інтерес та зацікавлення учасників конференції. Тут справедливо відзначити науковість та практичну значимість результатів усіх науково-дослідницьких розробок, проектів, наукових учнівських пошуків, проведених під керівництвом натхненних наукових керівників - педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів освіти Івано-Франківщини.

Наукові доповіді учнів довершували інформаційно-ілюстровані презентації, відео виступи, прямі включення з Музею побуту та архітектури Прикарпаття Національного заповідника “Давній Галич”,  віртуальні екскурсії, огляди музейних експонатів тощо.
Окремі учасники конференції уміло вели наукову дискусію з окреслених питань.

У матеріалах наукової учнівської етноконференції ми віднаходимо відповіді на  актуальні животрепетні питання гуманітарної, українознавчої та етнопедагогічної складової освітньої діяльності у світлі основоположних питань концепцій національно-патріотичного виховання учнівської молоді та  концепції Нової української школи.

Наукові напрацювання авторів - юних дослідників є добре структурованими та розкривають широке коло питань для наукового обговорення. Авторами добре продумана логіка розкриття досліджуваних тем від окреслення гіпотез на основі історичного матеріалу, архівних документів тощо до окреслення сучасних тенденцій глобалізованого світу, його впливу на особливості національної самобутньої культури,  національної освіти та значимості вивчення та наслідування досвіду народної педагогіки, родинного виховання, національної ідентичності, традиційної культури та ремесел, народних промислів, музейної педагогіки та шкільного музеєзнавства.

Загалом учнівська конференція відбулася у доброзичливій, творчій атмосфері та була присвячена усім, хто сьогодні боронить Україну на військовому фронті.

Модерувала науковий захід Лідія Максим’як, методистка лабораторії педагогічного досвіду та етнопедагогіки, кандидатка наук з державного управління.

Додати коментар

Захисний код
Оновити