На сайті:

На сайті 120 гостей та відсутні користувачі

Толерантність та недискримінація у роботі педагога закладу освіти

21.11.22

115

16 листопада весь світ відзначав Міжнародний день толерантності. Його запровадили у 1995 році за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості.Свято покликане шанувати рівність всіх людей, незалежно від походження, кольору шкіри, етносу, національності, релігійних вподобань, гендерної ідентичності чи світогляду. У листопаді 2015 року Верховна Рада України прийняла «антидискримінаційну» поправку до  Кодексу законів про працю України , чим додатково законодавчо закріпила недопущення дискримінації людей на робочому місці за всіма із цих ознак, вкотре підтвердивши демократичність та толерантність українського суспільства.

Важливою в усуненні умовних бар’єрів між учасниками освітнього процесу, розвитку розуміння унікальності кожного є просвітницько-профілактична діяльність працівників психологічної служби професійно-технічних закладів та закладів освіти обласного підпорядкування.

З метою підвищення рівня обізнаності фахівців служби щодо особливостей толерантного ставлення та недискримінації у роботі педагога закладу освіти Івано-Франківським обласним центром практичної психології і соціальної роботи 17 листопада 2022 року було організовано вебінар: «Толерантність та недискримінація у роботі педагога закладу освіти» для працівників психологічної служби професійно-технічних закладів та закладів освіти обласного підпорядкування.

Привітала учасників заходу та актуалізувала проблему методистка ОЦППСР Лілія Крикун.

Теоретичні аспекти педагогічної толерантності та недискримінації в освітньому середовищі розкрила соціальний педагог ВПУ №21 Оксана Гарасимчук. Визначила поняття «толерантність», «дискримінація» та «недискримінація». Охарактеризувала ознаки, за якими відбувається дискримінація чи складаються упередження та наголосила на описала передумови толерантності.

Про роль соціального педагога у формуванні толерантності в підростаючого покоління розповіла Оксана Шиян, соціальний педагог ВХПУ №3. Поділилась практичним досвідом проведення тренінгових занять з учнями професійно-технічного закладу, продемонструвала відеоролики, створені спільно з дітьми про толерантне ставлення до інакшості інших, поділилась відеоматеріалами.

Вікторія Гринишин, соціальний педагог ВПУ №13 наголосила на важливості формування комунікативої компетентності педагогів, провела анкетування учасників заходу щодо їх власного рівня толерантності, продемонструвала вплив слова на людину та озвучила фрази, які допомагають нам залишатися толерантними.

Лілія Кошик, практичний психолог Івано-Франківської спеціальної школи, в розрізі толерантного ставлення, розповіла про труднощі дітей з порушенням мовлення та їх батьків. Розкрила поведінкові особливості дітей з ООП та способи їх підтримки в початковій, середній та старшій школі та надала практичні вправи. Наголосила надеяких особливостях у взаємодії педагога з дітьми, які навчаються в їхньому закладі на прикладі поступового звикання до походу в укриття. Поділилась практичним досвідом тренінгової роботи з вчителями, практичної роботи з батьками для усунення гіперопіки та формування соціальних навичок дітей з ООП.

Практичний психолог ІФПБЛ Іванна Озарук розповіла про важливість формування та надала поради щодо захисту і зміцнення особистих кордонів.Також підкреслила, що занадто міцні кордони для людини такі ж шкідливі, як і слабкі, а здорові особисті кордони завжди гнучкі й свідчать про здатність людини поводитися з огляду на ситуацію, зміну обставин чи кола спілкування.

Методистки центру О. Хомин, Т. Глуханюк, Л. Крикун провели обговорення та відпрацювання вправ, які спрямовані на формування толерантного ставлення та недискримінації у роботі педагога закладу освіти. Присутні особливо активно долучилися до відпрацювання та обговорення вправ.

Модератором вебінару виступила методистка ОЦППСР Лілія Крикун.

Ознайомитися з презентаціями авторів можна за покликанням:

https://drive.google.com/drive/folders/1HntuwWzgLWz6VGU252U0PahIth_t3-ZZ?usp=sharing 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити