На сайті:

На сайті 103 гостей та відсутні користувачі

Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) у співпраці з Міністерством освіти та науки України, Міністерством охорони здоров’я України, за підтримки Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва впроваджують проект «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні». Його мета – зниження рівня неінфекційних захворювань, запобігання смертності та тривалості життя населення України.

Проект містить окремий освітній компонент «Профілактика неіфеккційних захворювань серед учнівської молоді», який реалізовує Благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї».

Завданнями освітнього компонента є:

- розробка ефективної програми зміцнення здоров’я у школах та запровадження здоров’язбережувальних технологій навчання;

- створення сприятливого для здоров’я шкільного середовища за участю педагогічного колективу, медичних працівників, учнів і батьків;

-  розробка та апробація моделі шкільної служби здоров’я у 21-му пілотному навчальному закладі Львівської, Івано-Франківської, Вінницької, Полтавської, Дніпропетровської, Харківської областей та міста Києва.

Головними чинниками високого рівня неінфекційних захворювань є:

нездорове харчування;

недостатня рухова активність;

соціальний стрес;

вживання алкоголю, наркотиків та тютюнопаління;

ризикована поведінка в молодому віці, що, значною мірою, є причиною травм, поранень, отруєнь, захворювань шлунково-кишкового тракту, інфекційних захворювань;

негативні екологічні фактори;

недостатня обізнаність з питань репродуктивного здоров’я.

Більшість із цих чинників вважаються поведінковими, а тому їхній вплив може бути значно знижений через корекцію поведінки, що найбільш ефективно в дитячому та юнацькому віці, коли ще не сформовані її стереотипи.

Тож роль системи освіти є ключовою, оскільки вона охоплює 19%, а враховуючи батьків учнів – 39%, населення України. Водночас, суттєвим фактором захворюваності вважається неправильно організований процес навчання в загальноосвітніх та вищих навчальних закладах та, який призводить до зниження рівня здоров’я дітей та молоді за роки навчання. Цей негативний вплив може бути значно зменшений завдяки впровадженню здоров’язбережувальних технологій навчання та створенню сприятливого для здоров’я шкільного середовища.

Для участі у проекті та апробації моделі шкільної служби здоров’я на конкурсній основі будуть відібрані три загальноосвітні навчальні заклади – по одному в обласному та районному центрах, 1 – в сільській місцевості.

За підтримки проекту учасники оцінять ситуацію у загальноосвітньому навчальному закладі, розроблять план упровадження нововведень та отримають для його реалізації необхідну методичну й експертну підтримку.

Розробка та впровадження всеохоплюючої програми зміцнення здоров’я у школах відповідатиме восьмикомпонентній моделі «Школи сприяння здоров’ю» з акцентом на здорове харчування, фізичну активність, профілактику вживання тютюну, алкоголю та інших психоактивних речовин.

  Рис. 1. Модель «Школи сприяння здоров’ю»

q2r4y 56u