На сайті:

На сайті один гість та відсутні користувачі

Інформація про проведення секції працівників відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів), методистів Р(М)МК, ІМЦ, відповідальних за дошкільну освіту

22.08.2012

21 серпня 2012 року на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулося секційне засідання працівників відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів), методистів Р(М)МК, ІМЦ, відповідальних за дошкільну освіту.

Проблема секційного засідання: «Науково-методичний супровід реалізації пріоритетних завдань дошкільної освіти».

У новий навчальний рік дошкілля входить з оновленим стандартом – затверджено новий Базовий компонент дошкільної освіти. Змістові аспекти нової редакції Базового компонента дошкільної освіти розкрила у своєму виступі Любомира Калуська, доцент кафедри педагогіки ОІППО, кандидат педагогічних наук.

Будучи державним документом, стандарт є обов’язковим для вивчення та упровадження в практику роботи кожним дошкільним навчальним закладом, незалежно від типу та форми власності, і кожним педагогом зокрема. З огляду на це, пріоритетним напрямом діяльності дошкільних навчальних закладів у новому навчальному році є спрямування освітнього процесу на реалізацію нової редакції Базового компонента дошкільної освіти. Відповідно, завдання методичних служб полягатиме у забезпеченні науково-методичного супроводу даного процесу та формуванні готовності педагогів до роботи за новим стандартом. Саме на необхідності модернізації змісту й форм методичної роботи з педагогами наголосила методист лабораторії дошкільної та початкової освіти Людмила Мінда.

Викладач кафедри педагогіки і психології ОІППО Галина Мишаста акцентувала увагу присутніх на проблемі соціального формування особистості малюка, як ключовій на етапі дошкільного дитинства.

За «круглим столом» учасники засідання проаналізували наявні професійні здобутки, обмінялися досвідом роботи та намітили плани на найближчу перспективу. Молоді фахівці (Катерина Кірик, методист РМК відділу освіти Верховинської райдержадміністрації; Оксана Савчук, методист РМК відділу освіти Коломийської райдержадміністрації) поділились власним поглядом на проблему організації науково-методичної роботи з педагогами, а більш досвідчені – розкрили свій підхід до вирішення окремих питань. Так, методист РМК відділу освіти Калуської райдержадміністрації Ганна Спринь ознайомила присутніх із системою роботи щодо забезпечення якісної дошкільної освіти дітям старшого дошкільного  віку. Методист ІМЦ управління освіти і науки Івано-Франківського міськвиконкому Людмила Чмелик розповіла про функціонування груп, створених фізичними особами, що є альтернативною формою здобуття дошкільної освіти. Окрім того, не залишилися поза увагою і такі проблеми: забезпечення наступності між дошкільною та початковою ланками освіти (Марія Мельник, спеціаліст РМК відділу освіти Надвірнянської райдержадміністрації); єдність вимог суспільного та сімейного виховання дошкільників: психолого-педагогічна просвіта батьків (Наталія Попович, методист РМК відділу освіти Городенківської райдержадміністрації).

В ході роботи секції представником видавництва «Мандрівець» презентувалась регіональна програма розвитку дітей дошкільного віку «Українське дошкілля» (автор-упорядник О.І. Білан). Представник журналу «Диво-деревце» С. Євченко ознайомила присутніх із концепцією нового розвивально-пізнавального журналу та продемонструвала дидактичне забезпечення (демонстраційні картини) для роботи з дошкільниками.

Робота секції завершилась підведенням підсумків та прийняттям рекомендацій.

 

 

 

 

Коментарі  

 
0 #1 Людмила 23.08.2012, 13:31
Вітаю усіх педагогів-дошкі льників з новим навчальним роком. Здоров'я, натхнення, творчої праці...
Цитата
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити